장해춘 사진
직위
교수
전화번호
7345
전공
식품미생물
연구실
자연과학대학 2803호/생명공학관 412호

연구분야

학력

  • 1988~1992 서울대학교 식품공학과 (농학박사)
  • 1987~1986 서울대학교 식품공학과 (농학석사)
  • 1980~1984 서울여자대학교 식품과학과 (학사)

주요경력

  • 1996~ 조선대학교 식품영양학과 교수
  • 1992~1994 미국 미시간 주립대학교 미생물학과 Post Doc.
  • 1988~1989 일본 동경대학교 응용생명공학과 UNESCO 초청연구원
  • 2000~2002 중소기업 진흥공단 벤처기업 평가위원
  • 2002~2004 보건복지부 식품위생 심의위원
  • 2002~2009 광주광역시 광주 김치대축제 추진위원
  • 2003~2005 과학기술부/광주광역시-국가지정연구실 전통기술첨단화 연구실(R-NRL) 연구책임자
  • 2003~2005 과학기술부 광주광역시 식품미생물대사제어연구실 연구책임자
  • 2003~2005 과학기술부 프론티어21 미생물유전체활용기술개발사업 전담평가위원
  • 2004~ 산업자원부 RIS 광주전남 김치사업단 조선대 김치연구센터장
  • 2004~2009 조선대학교/교육인적자원부 지방대학혁신역량강화사업(NURI-중형) 전통식품첨단화인력양성사업 단장
  • 2004~2012 보건복지부 건강기능식품 심의위원(08-10년 제외)
  • 2005~ 조선대학교 김치연구센터장
  • 2005~2006 식품의약품안전청 김치 안전관리 자문위원
  • 2005~2007 광주광역시 1등 광주건설 범시민추진위원회(문화체육분과) 위원
  • 2008~2009 식품의약품안전청 식품안전 소비자 탐사대 전문위원
  • 2009~2010 농림수산식품부 김치발전협의회전문위원
  • 2010~2013 농림수산식품부 농림수산식품과학기술위원
  • 2011~2013 광주지방식품의약품안전청 HACCP활성화 전문기술지원 교수지원단
  • 2012~ (사)한민국김치협회 자문위원
  • 2012~ 대한민국 김치협회 자문위원
  • 2012~2019 식품의약품안전(청)처 자체 규제 심사위원
  • 2013~2014 한국미생물생명공학회 호남지부장
  • 2014~ (재)전남생물산업진흥원 집행위원
  • 2014~2015 한국미생물생명공학회 이사
  • 2014~2016 국가과학기술연구회 제1기 기획평가위원(생명복지분과)
  • 2015~ ㈜LG전자 식품과학연구소 기술자문위원
  • 2015~2017 빛가람혁신도시 공공기관장 협의회 지역발전 분과위원회 위원
  • 2016~2018 한국미생물생명공학회 부회장
  • 2020~2021 한국미생물생명공학회 이사
  • 2021~2024 세계김치연구소 소장

특허

  • 유산균을 이용한 묵은지 제조방법 및 그로부터 제조된 묵은지/10-2255983/2020
  • 항균 활성을 가지는 펩타이드 및 이를 유효성분으로 함유하는 항균조성물/10-1865461/2018
  • 김치 유래 젖산균을 유효성분으로 포함하는 항헬리코박터 파이로리 조성물/10-1789506/2017
  • 메주로부터 분리된 바실러스 서브틸리스 및 이를 포함하는 항균조성물/10-1575878/2015
  • 김치로부터 분리된 콜레스테롤 저하능을 갖는 유산균 및 그의 용도/10-1566989/2015
  • 김치로부터 분리된 유산균 및 상기 유산균을 이용한 발효식품/10-1427415/2014
  • 천일염을 이용한 김치음료 제조방법 및 천일염 김치음료/10-1307048/2013
  • 간장으로부터 분리된 바실러스 베레젠시스 및 이를 이용하여 제조된 장류/10-1302464/2013
  • 신규한 균주를 이용한 간장 제조방법/10-1302463/2013
  • 김치로부터 분리된 유산균 및 상기 유산균을 이용한 발효식품/10-1302465/2013
  • 묵은지 김치 떡갈비 제조방법/10-1289986/2013
  • 항진균 화합물 및 이의 용도/10-1222105/2013
  • 생체아민 생성 미생물 선별용 조성물/10-1128534/2012
  • 천일염 된장분말 쿠키 및 그 제조방법/10-1127692/2012
  • 김치유산균 복제인자 및 이를 포함하는 벡터/10-1078001/2011
  • 메주로부터 분리된 바실러스 폴리퍼멘티쿠스 및 이를 포함하는 항진균 조성물/10-1024950/2011
  • 김치로부터 분리된 유산균 및 그의 용도/10-1005747/2010
  • 김치로부터 분리된 유산균 및 그의 용도/10-0991456/2010
  • 김치유산균 복제인자 및 이를 포함하는 벡터/10-0986292/2010
  • 신경세포사 보호기작을 지니는 신규한 락토바실러스 부취너리 MS와 이를 이용한 감마아미노부틸산의 생산방법/10-0945310/2010

활동

주요상훈

  • 2000 한국산업미생물학회 최우수포스터상
  • 2005 한국 미생물 생명공학회 학술장려상
  • 2008 광주광역시장상 - 2008 기업지원 기업사랑
  • 2008 2008 서울 국제발명전시회 은상
  • 2009 NURI 우수사업단 표창(조선대학교 총장상)
  • 2014 (주)LG전자 산학우수과제 공로감사장
  • 2015 (주)LG전자 산학우수과제 공로감사장
  • 2017 농림축산식품과학기술대상 대통령상

학술/학회

  • A novel NADH fluorescence-based method for identifying and monitoring lactic acid bacteria growths in kimchi (2021)
  • Rice bran fermentation using Lactiplantibacillus plantarum EM as a starter and the potential of the fermented rice bran as a functional food (2021)
  • Rice bran fermented with kimchi-derived lactic acid bacteria prevents metabolic complications in mice on a high-fat and -cholesterol diet (2021)
  • Characterization of high ornithine-producing Weissella koreensis DB1 isolated from kimchi and its application rice-bran fermentation as a starter culture (2020)
  • Characterization of Weissella koreensis SK isolated from kimchi fermented at low temperature (around 0℃) based on complete genome sequence and corresponding phenotype (2020)
  • Effects of cabbage-apple juice fermented by Lactobacillus plantarum EM on lipid profile improvement and obesity amelioration in rats (2020)
  • Characterization of juice fermented with Lactobacillus plantarum EM and its cholesterol-lowering effects on rats fed a high-fat and high-cholesterol diet (2019)
  • Purification and characterization of an antimicrobial compound produced by Lactobacillus plantarum EM showing both antifungal and antibacterial activities (2019)
  • Heterofermentative lactic acid bacteria as a starter culture to control kimchi fermentation (2018)
  • Purification and characterization of mejucin, a new bacteriocin produced by Bacillus subtilis SN7 (2018)
  • Assessment of Bacillus subtilis SN7 as a starter culture for Cheonggukjang, a Korean traditional fermented soybean food, and its capability to control Bacillus cereus in Cheonggukjang (2017)
  • Isolation of antifungal activity of Leuconostoc mesenteroides TA from kimchi and characterization of its antifungal compounds (2016)
  • Rapid manufacture and quality evaluation of long-term fermented kimchi (mukeunji) using Lactobacillus sakei SC1 (2015)
  • Characterization of starter kimchi fermented with Leuconostoc kimchii GJ2 and its cholesterol-lowering effects in rats fed a high-fat and high-cholesterol diet (2015)
  • Cholesterol-lowering effects of a putative probiotic strain Lactobacillus plantarum EM isolated from kimchi (2015)
  • Purification and characterization of antifungal compounds from Lactobacillus plantarum HD1 isolated from kimchi (2014)
  • Pichia kudriavzevii is the major yeast involved in film-formation, off-odor production, and texture-softening in over-ripened kimchi (2014)
  • In vitro study of potentially probiotic lactic acid bacteria strains isolated from kimchi (2013)
  • Identification of lactic acid bacteria in salted Chinese cabbage by SDS-PAGE and PCR-DGGE (2013)
  • Comparison of bacterial community changes in fermenting kimchi at two different temperatures using a denaturing gradient gel electrophoresis analysis (2013)
  • Evaluation of the probiotic potential of Bacillus polyfermenticus CJ6 isolated from Meju, a Korean soybean fermentation starter (2013)
  • Distribution of lactic acid bacteria in garlic (Allium sativum) and green onion (Allium fistulosum) using SDS-PAGE whole cell protein pattern comparison and 16S rRNA gene sequence analysis (2013)
  • Development of a screening method for biogenic amine producing Bacillus spp. (2012)
  • Purification and characterization of antifungal delta-dodecalactone from Lactobacillus plantarum AF1 Isolated from kimchi (2011)
  • Construction and evaluation of shuttle vector, pGYC4 alpha, based on pYC2 from Lactobacillus sakei (2011)
  • Growth inhibition of foodborne pathogens by kimchi prepared with bacteriocin-producing starter culture (2011)
  • Determination of microbial diversity in meju, fermented cooked soya beans, using nested PCR-denaturing gradient gel electrophoresis (2010)
  • Purification of a new antifungal compound produced by Lactobacillus plantarum AF1 isolated from kimchi (2010)
  • Improvements in the quality and shelf life of kimchi by fermentation with the induced bacteriocin-producing strain, Leuconostoc citreum GJ7 as a starter (2010)

저서

  • 식품영양과 건강/청구문화사/2000년
  • 김치산업의 현황과 발전 방향/도서출판 큰사람/2004년
  • 감칠배기 브랜드 경쟁력 강화/도서출판 범촌/2005년
  • Application of Kimchi Lactic Acid Bacteria/구덕인쇄출판사/2005년
  • 전통식품미생물 및 발효/이학사/2005년
  • 전통식품미생물 및 발효-장류와 바실러스의 과학-/이학사/2007년
  • 전통식품미생물 및 발효-젓갈류의 유용미생물-/이학사/2007년
  • 전통식품미생물 및 발효-된장과 발효미생물-/이학사/2008년
  • 강진군 한(정)식 발전 종합게획사업/청해문화사/2013년